Књига знакова

У манастиру Светог архангела Михаила на Превлаци, од тренутка када је почело мироточење из моштију превлачких великомученика, отворена је посебна „књига знакова“, у којој ходочасници и остали посетиоци бележе своја сведочанства о приказу чудеса, околностима под којима су се она десила и њиховом дејству.

Превлаку су посетили и многи архијереји СПЦ, али и осталих цркава. Многи од њих, с неповерењем су прилазили моштима, а одлазили одушевљени чудесним појавама.

Владика врањски Пахомије и искушеник Момчило Пантовић оставили су следећи запис: „Молитвама светих мученика превлачких посетисмо ову светињу, да нас свемолитвени Господ и цео српски род, њиховим моштима помилује и спасе“.

Владика Данило Будимски, уверивши се у мироточење тек откривених моштију на дан Светог Горазда, записао је: „Благодаран Господу за мироточење“.

А археолог из Петрограда, духовни брат Срба, оставио је поруку:

„Вољом Господа нашег први пут сам ступио на земљу древног манастира Светог архангела Михаила — свето место кога славе и воле православни људи са митрополитом Амфилохијем и оцем Иларионом“ – истиче познати руски археолог Владимир Козлов. — Радећи овде са колегама и општећи са многим људима, видео сам најпрекраснија дела, слободу духа и љубав према животу.

Сматрам да сам донео своју снажну склоност за изучавање старих светиња, за које је проливено много крви, великомученика прослављених за векове.

Хвала, Превлако, за Твоје лекције.

Ми, археолози, трудимо се да извучемо до дна оно што је минуло из археолошких древности, што је изражено на зидовима, руинама, натписима, налазима, на подовима цркава, у које су утрошене хиљаде ноћи православних људи, цркава, како срушених, тако и још увек дејствујуће Свете тројице“.

Постоји и више сведочанстава о чудотворном дејству светог мира из моштију Превлачких великомученика. Тако Драгица Љесар, хонорарни наставник Богословије Светог Петра Цетињског, објашњава да је приликом једног пада задобила тешке повреде карлице и кичме. С обзиром на њене године (1928), повреде су биле више него алармантне, а болови велики. Драгица даље пише да се једва кретала, а онда је од оца Илариона добила свето миро с Превлаке. Наглашава да се невешто намазало по повређеним местима миром и да је убрзо осетила пецкање на језику, рукама и другим деловима тела на које није стављала свето миро.

Следећег дана, уз мирис ружа који се ширио из светог мира, могла је да хода као препорођена. Могла је чак и да се пење уз степенице, што је раније било незамисливо. Болови су готово престали, а Драгица даље сведочи да је миро с Превлаке поделила са мајком једног осмогодишњег детета са тешким обликом парализе.

Приликом једне од посета острву Превлаци, новинарима „Новости“ Јованка Шкобић, избеглица из Републике Српске Крајине, испричала је следећу причу:

– Догодило се то 24. децембра 1996. године, на Јелеосвећење. Стајала сам у цркви и било је прилично хладно. У једном тренутку, од олтара је наишао талас топлоте, чију јачину не могу описати. Потом сам осетила мирис који се не може упоредити ни са једним другим. Тај дивни мирис осећао се десетак минута. На крају сам схватила да топлота и мирис допиру од моштију превлачких мученика.

И на десетине других посетилаца оставило је сличне забелешке, а Владимир Шпановић истиче и следеће: „Чуда се дешавају, а биће их још много на овим нашим просторима, јер је сваки педаљ ове земље светао и натопљен крвљу мученика који су своје животе дали за одбрану вере своје. Мошти светих мученика Превлачких су несумњиво доказ свима онима који траже материјалне доказе о постојању Бога, даје Он ту, међу нама“.

(скорашња свједочанства о чудесном)

(Из књиге „Превлака Светог Архангела Михаила – Хумак српске духовности“, издање Српска свештена царска лавра Светог архангела Михаила – Превлака, Тиват, III допуњено издање, 2000.)


Advertisements

О prevlaka

Manastir Svetih Arhangela na Prevlaci kod Tivta Види све чланке од prevlaka

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s