Чудесно просветљење

Замолио си ме, драги пријатељу, да ти напишем о свом додиру са св. моштима мученика превлачких, поред којих сам спавао оне ноћи када сам те посетио. Као што сам ти преко телефона рекао, мало ми је испочетка било нелагодно да, малте не, спавам у крипти. Међутим, како је ноћ одмицала, постајао сам све смиренији и опуштенији. Дуго сам те ноћи читао ону књигу о партизанским злочинима над четницима, јер ме то штиво јако занима, тако да сам мало спавао.

Али, десило се чудо. Устао сам из кревета врло одморан и чио, чак са мањим боловима и укоченошћу, а и потиштеност је нестала без трага. И то, наравно, није све! Ти знаш да сам тога дана путовао назад и могу ти рећи да целим путем нисам осећао умор. Претходне вечери сам много и дуго тренирао у Будви и био сам на строгој дијети (јео сам само кувану рибу) и требало је да се осећам много исцрпљено и уморно. Али ништа од тога…

Не знам да ли смем да то тако назовем, али доживео сам и неко чудесно просветљење, које ме још увек осветљава. Почео сам још боље да се осећам у души и у телу, духовна пустиња је нестала и ја сам био раздраган и ведар. Од тада ми је све кренуло набоље, све ми иде од руке и не осећам исцрпљујућу потиштеност, иако сада радим по 10 до 12 часова на дан, и то врло тешке браварске послове.

Просто се бојим да ту чудесну промену, крајње изненадну, икоме причам. Зато ти се поверавам и једва чекам да, почетком фебруара, опет навратим у колевку наше Св. Вере и поново будем осењен мученичким венцима изнад превлаке Св. Михаила. Ја сам осећао, и осећам, неко зрачење на том месту, јер ту се, по свему судећи, збило проливање мученичке св. крви. Дубоко верујем да су мошти чудотворне, а то ће време најбоље показати.

Миодраг Прљевић из Ужица

(Из књиге „Превлака Светог Архангела Михаила – Хумак српске духовности“, издање Српска свештена царска лавра Светог архангела Михаила – Превлака, Тиват, III допуњено издање, 2000.)

Advertisements

О prevlaka

Manastir Svetih Arhangela na Prevlaci kod Tivta Види све чланке од prevlaka

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s