Археолошке ископине Манастира Превлаке код Тивта

Манастир Светих Архангела код Тивта датира још из 4.века. На темељу цркве Св.Архангела пронађена су 4 слоја. Прва црква је саграђена почетком 4. века на гробу рано-хришћанског мученика, чије су мошти нађене у олтарском делу приликом ископавања 25.јула 2000.г.( екипа на челу са Проф. Ђорђем Јанковићем , са Философског Факултета у Београду). Ради се о мушкој особи, старој око 5о год. која је претрпела мучеништво, вероватно у доба Диоклецијана. Пронађен је и стари новац са ликом Св.цара Константина, али и још старији из 1.века, као и делови украсног стакла који потичу из Рима, из 1.века. На темељима је нађен велики број гробова из различитих векова. Из 4.в. ,6., 9. и 14. Нађено је и старо римско купатило са подним грејањем, као и римски мозаик уз саму обалу, са представом рибе. Постоје и гробови из 4. века који се разликују од других по томе што су дубљи, у облику троугла, где се испод главе покојника стављао пљоснати камен, а преко лица цреп, док су са обе стране покојника танке плоче од пљоснатог камена једна изнад друге формирале гроб. Гробови из 6. века су другачији. Они су плитки, у облику троугла, али се њихов зид формирао само од једног реда усправно стављених пљоснатих плоча камена поређаних око покојника. Гробови из 9.века су већ више налик на данашње. Они су у облику озиданог квадра,са више редова обрађеног камена и правоугаони су. У темељима су нађени и делови стуба из 6.века, као и Митрополитска гробница из 14.в., а поред цркве, са јужне стране, нађени су темељи трпезарије из 13.в., а у наставку, темељи конака из 6.в. У самом подруму данашњег новог конака сачуван један део зида из 6.в., а садашњи старији конак са терасом из 19.в. настао је на темељима порушеног пирга из 12./13.в. Нађено је пуно камене пластике и керамике, што је све сачувано у манастирској Ризници. Пре неколико година Ризница је премештена у новосаграђени конак и тамо ју је поставио проф. Ђорђе Јанковић. Ту постоје експонати од 4. па до 15.в. Сачувана је и једна стара икона на дасци Св.Николаја из 15.в., која је једина пронађена. Друга црква на острву била је посвећена Св.Николају (сада Пресветој Тројици), и поред ње су нађена два гроба из 6.в. на пар метара од цркве, са јужне стране, на мало нижем нивоу, што значи да је и ту постојала старија црква. Ова садашња је подигнута 1833. на темељима и сачуваним у висину 1м-1,5 м зидовима цркве из 13.в. Постојала је и трећа црква, Успења Мајке Божије, иза садашњег ресторана, на највишој коти острва.
Иначе, на острву никада није био бенедиктански манастир, како се понегде тврди, јер постоји податак у самој Ватиканској архиви да Бенедиктанци никада нису силазили јужније од Неретве, значи уопште нису долазили на Црногорско Приморје.
Црква је срушена, па поново саграђена 555.г., у време Св. цара Јустинијана, који је и на суседном острву Св. Гаврила био сазидао Ман.Св.Арх.Гаврила. Та црква је срушена у 7.в. од Авара. Нађена је и српска грнчарија из 7.в. (зна се да је српска по специфичном начину урезивања шара на њој ). Трећу цркву на истом темењу гради византијски владика Јован из Котора, почетком 9.в., која је у истом веку била срушена од Муслимана, Арапа, који су преко Италије доспели у ове крајеве.. И најзад, 4. цркву гради Св.Стефан Првовенчани, и у њој 1219. Св.Сава поставља првог Епископа за Зету, Илариона, и седиште Епископије Зетске. Средином 14.в. она постаје прва Митрополија Зетска. 1452.год манастир бива срушен од Италијана, са бродова, цело острво поклоњено једној римо-католичкој породици, камење од цркве однето за градњу римо-католичке цркве Св.Архангела у Котору. То је данашњи Лапидаријум у Котору. Ко оде тамо може да види у тој цркви унутра (а иначе је црква окренута истоку), јако добро сачуване средњевековне српске фреске у олтарском делу, док на спољашњем зиду цркве, са северене стране јасно може да види камење које не припада тој цркви, а уграђено је у њу. То је са Превлаке. Као што и у катедрали св.Трифуна у Котору, људи кажу, постоје у куполи Православне фреске. Та катедрала је некада била Православна црква, ротонда, у 9.в.

Уз темеље Цркве Св.Архангела 15.5. 1996. и 23.11.1996. нађене су мироточиве и миомирисне мошти Св.Мученика Превлачких.

Ове године приликом ископавања нађени су темељи цркве из 7. века, остатци фресака из 13. века, и јако пуно гробова, у којима је било и по неколико костура у истом гробу, што је додатна потврда да је истинито сведочанство о страдању Светих Мученика.

Advertisements

О prevlaka

Manastir Svetih Arhangela na Prevlaci kod Tivta Види све чланке од prevlaka

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s